MEEWIND

Terwijl gisteren de meeste mensen bezig waren met het veilig stellen van hun tuinmeubilair, trampolines, plantenbakken, huisdieren etc.vroeg ik me af na het zien van een kort interview op tv over onze storm Eunice, of het woord ‘meewind’ wel een correct Nederlands woord is.

Een van de geïnterviewde jongens vertelde namelijk dat hij blij was dat wanneer de kroeg sluit hij onderweg naar huis meewind heeft. Het klonk een beetje gek. Maar ook weer logisch aangezien ik wél het woord tegenwind gebruik. Maardus nooit het woord meewind. Wel ‘wind mee’. 

“Wat een tegenwind!” “Gelukkig hebben we op de terugweg (de) wind mee!” “Of hebben we dan evengoed (de) wind tegen?” “Nee, dan hebben we meewind.”

Vanuit mijn ooghoek zie ik onze lounge set de hoek van de tuin om vliegen. Dat komt zo wel. Eerst even googelen: meewind of wind mee?

Is Meewind goed Nederlands? Het woord meewind staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Het leek me ook niet meer dan logisch, als tegenwind bestaat moet meewind ook bestaan. Maar toch, ik moet dit soort dingen altijd zeker weten.

De rest van de dag ben ik een soort wandelend AD. Alle content die op mijn pad komt stuur ik door naar vrienden en familie. Of ze het nou leuk vinden of niet. Ik schaam me er soms een beetje voor, ik ben nou eenmaal nieuwsgierig van aard, ik deel graag wat mij bezig houdt en een beetje thrillseeken zit in mijn DNA. Ik heb niet voor niets op de School voor Journalistiek gezeten.

Kortom, als het land in brand staat heb je aan mij helemaal niets. Of ik ben aan het googelen waarom vuur een geel/oranje kleur heeft en niet groen. Of ik volg een brandweerauto.

Naast alle verwoestende berichten gisteren en vandaag, vond ik persoonlijk het bericht dat er dus echt een meisje bestaat dat‘Eunice Storm’ heet, wel erg leuk. Van een toch wat vreemdeal dan niet suffe naam, naar een naam die geschiedenis schrijft.

 

 

 

 

2 reacties

  • Chandra

    Jaaaa heerlijk herkenbaar je hersenspinsels na de storm. En spelen met woorden. Kreeg een berichtje van iemand via de app en daarop stond: dit bericht is weggewaaid. Supersonische.
    En toen ik met de kids langs het slagveld van de omvergewaaide bomen reed vertelde ik hen over het meisje dat Eunice Storm heet. Dat ze berichtjes kreeg van vrienden die zogenaamd schadevergoeding eiste. Kon ik ook erg waarderen. Die humor. Helpend ook na mijn angstige momentjes waarin ik door de woeste wind de spullen van het balkon zag waaien. Fijn… stilte na de storm, beetje luchtigheid na alle hevigheid,
    daar zijn we goed in, das ook een gave , toch!? Goede bijdrage vind ik. En heel leuk je stukjes te lezen. Leest als n meewind. Hihi. Ga zo door! Fijne zondag. Liefs Chandra

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *