G(L)ASGOW

Velen waarschijnlijk niet ontgaan, de internationale klimaattop in Glasgow, de COP26, die begin november van start ging en deze week ten einde loopt. Staatshoofden en regeringsleiders die tijdens de klimaattop de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uitwerken om de doelstellingen van het klimaatakkoord te bereiken.

Ik gok dat het grofweg gaat over de opwarming van de aarde, de uitstoot van broeikasgassen en geldzaken. Misschien zou klimaatverandering me meer moeten interesseren. Het voelt te ver van mijn bed terwijl het allemaal behoorlijk ernstig en dichtbij lijkt te zijn. De enige klimaatverandering die ik op dit moment ervaar is de verandering van een centrale verwarming naar een warmtepomp in ons huis. Een geheel nieuwe ervaring al zeg ik het zelf. Prima te doen. Ik hoop dat ik er nog steeds zo over denk als het hartje winter is en de thermometer -10 aantikt.

Terug naar de klimaattop, waar blijkbaar niet iedereen hetzelfde dacht over de uitstoot van broeikasgassen. President Joe Biden neemt (met zijn 78 jarige leeftijd) de term ‘fossiele brandstoffen’ wel heel erg letterlijk. Tijdens wat smalltalk met Camilla Parker (Hertogin van Cornwall) laat de Amerikaanse president en harde scheet. Dat lijkt me best gênant als je pleit voor minder uitstoot van brandstoffen tijdens een gesprek met een Hertogin. Hoewel we allemaal mens zijn, allemaal weleens een scheet in het openbaar hebben gelaten, ons allemaal weleens hebben geschaamd, gaan onze scheetjes niet viral met #fartgate.

Het was voor mij overigens wel een verademing om ongegeneerd scheetjes te kunnen laten in het openbaar en dan mijn neus op te halen en richting mijn zoon in de kinderwagen te roepen “Heb jij gepoept kleine boef?” Niemand die mij verdacht van het expres loslaten van broeikasgassen. Of ben ik écht de enige moeder die dit weleens heeft gedaan?

Voor Joe Biden is dat een ander verhaal, hij kan moeilijk de Hertogin van Cornwall de schuld geven. Ik heb stiekem wel een beetje met hem te doen. Een (leeftijds)risico waar hij denk ik tot deze week geen rekening mee heeft gehouden. ‘Fossiele brandstoffen’ aka Joe Biden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *